"Co je Borowicz na Śląsku" w Skansenie, Zamku i Promnicach
W skansenowej Izbie Młynarza, Muzeum Zamkowym i Zameczku Myśliwskim Promnice w tym tygodniu kręcono odcinek programu "Co je Borowicz na Śląsku?", który zostanie wyemitowany już w grudniu na kanale Kuchnia +.
W części powstającej w Skansenie wziął udział dyrektor Pokazowej Zagrody Żubrów w Pszczynie - Michał Makowski, z wykształcenia leśnik, który opowiedział o skarbach lasu i ugotował leśne pyszności wraz z Adamem Borowiczem - gospodarzem programu. W skansenowej chacie przyrządzono m.in. kaszę gryczaną z leśnymi grzybami.

Ekipa Borowicza 12 listopada zagościła też w Muzeum Zamkowym w Pszczynie i Zameczku Myśliwskim Promnice. Gospodarz programu rozmawiał w Sali Lustrzanej - dawnej jadalni Hochbergów, z Maciejem Klussem, dyrektorem Muzeum o zwyczajach kulinarnych dawnych mieszkańców zamku, potrawach, które pojawiały się na książęcym stole, godzinach posiłków i stylu życia ówczesnej arystokracji, w tym o ulubionej rozrywce, czyli polowaniach, i dziczyźnie w menu.
Odcinek programu "Co je Borowicz na Śląsku" prosto z Pszczyny zostanie wyemitowany w grudniu. Będzie nosił tytuł "Las i woda". O dokładnej dacie premiery poinformujemy wkrótce.