XI Festiwal Nalewek Regionalnych i Kuchni Góralskiej we Frykówce

Materiał partnera:

W dniach 29 stycznia - 12 lutego zapraszamy Państwa na Dni Kuchni Góralskiej, której będzie towarzyszył X Festiwal Nalewek Regionalnych.

Kuchnia góralska nie jest specjalnie wyszukaną kuchnią, jednak ma w sobie coś, co przyciąga. Podstawą kuchni góralskiej zawsze były ziemniaki (grule) oraz mąka: jęczmienna (jarcana), owsiana i kukurydziana. W domach góralskich nie pieczono chleba i raczej rzadko go spożywano, zastępując go plackami i kluskami na bazie ziemniaków. Mięso jadano wyłącznie z okazji świąt i ważnych rodzinnych uroczystości, a sery owcze, wbrew pozorom, szły zazwyczaj na sprzedaż, nie jadano ich na co dzień.

Przygotowaliśmy dla Państwa:
  • Kwaśnicę
  • Pieczone golonko po góralsku z ogórkiem kiszonym i musztardą
  • Pierogi z bryndzą i szpinakiem
  • Placek po zbójecku
  • Deser: Miodownik


Serdecznie zapraszamy!


ul.