Najlepsi kucharze, dania kuchni magnatów i szczytny cel w Skansenie
Za nami:
Przed nami pierwsza charytatywna kolacja, która odbędzie się w 13 czerwca w pszczyńskim Skansenie, a którą przygotuje kilkunastu najlepszych chefów z regionu (w tym finalista Top Chefa). Kucharze przygotują kolację inspirowaną kuchnią śląskich magnatów. Całe wydarzenie ma lokalną moc - uczestnicy i kucharze wesprą 7-letniego Roberta z Pszczyny w jego walce z chorobą.
Ponad dziesięcioro najważniejszych i nagradzanych kucharzy z sześciu miast regionu w jeden wieczór będzie razem gotować w szczytnym celu. Muszą przygotować wyjątkowe dania w plenerze i zapełnić stół dla 50 gości umieszczony w środku pełnego zabytków pszczyńskiego skansenu.
- Działamy jak zawsze lokalnie, dlatego tym razem cały dochód z plenerowej kolacji zostanie przekazany na wsparcie 7-letniego Roberta z Pszczyny cierpiącego na genetyczną chorobę. Chłopczyk czeka na kolejną operację, która ma usprawnić gryzienie oraz mowę i w tym chcemy mu pomóc - zapowiadają organizatorzy.
"Szychy na szychcie" to kulinarny kolektyw z województwa śląskiego działający od 2018 roku. Zazwyczaj są solistami, ale w słusznej sprawie potrafią stworzyć jedyny w swoim rodzaju zespół. Spontanicznie i charytatywnie działają kilka razy w roku, by przede wszystkim gotować w szczytnym celu - taka szczera gastro-szychta na Śląsku. Co ważne, reprezentują różne lokale, różne miasta, różne style gotowania i różne kulinarne opowieści. I w tej różnorodności jest właśnie siła. Inicjatorami charytatywnego gotowania są Kasia Rogowska i Przemek Błaszczyk, którzy zaprosili do współpracy innych szefów kuchni z okolic. Podglądając podobne inicjatywy we Wrocławiu, Warszawie i Poznaniu SZYCHY gotowe na SZYCHTĘ zdecydowały, że i lokalnie, na Śląsku, dadzą radę. No więc są i działają, a ich pierwsza kolacja w Katowicach pozwoliła wesprzeć Dom Aniołów Stróżów kwotą ponad 11 000 zł.
Szychy na Szychcie - kolacja 2018 · fot. P. Jendroska
Kolejne charytatywne gotowanie zaplanowano na 13 czerwca - kolacja ze wsparciem dla podopiecznego Stowarzyszenia Omnibus w Pszczynie odbędzie się tym razem w zabytkowej przestrzeni skansenu, w ogrodzie między zabytkową architekturą drewnianą z XVIII i XIX wieku na terenie zabytkowego parku pszczyńskiego. Kolację poprzedziła m.in. specjalna wizyta kucharzy w Muzeum Zamkowym w Pszczynie z autorskim oprowadzaniem skupionym wokół tajemnic pałacowej kuchni. Chefowie chcą tym razem inspirować się śląskim stołem arystokratów i pokazać walory kulinarnej podróży w czasie. Punktem wyjścia są dawne receptury, księgi inwentarzowe pałacu oraz dzisiejsze lokalne produkty od dziczyzny po miód.
Cały dochód z plenerowej kolacji zostanie przekazany na wsparcie 7-latka z Pszczyny cierpiącego na genetyczną chorobę. Robert Krawiec jest nowym podopiecznym Stowarzyszenia Omnibus, które od ponad dekady działa w Pszczynie i zbiera fundusze na pomoc społeczną dla dzieci przewlekle chorych na nieuleczalne choroby.
Cena kolacji charytatywnej wynosi 250 zł od osoby. W sprawie rezerwacji miejsc należy wysłać e-mail na adres: szychynaszychcie@gmail.com. Liczba miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń. Kolacja odbędzie się w czwartek, 13 czerwca o godzinie 19.00 na terenie Skansenu - Zagrody Wsi Pszczyńskiej (ul. Parkowa 20, 43-200 Pszczyna).